Skip to main content

Abolished: RM50 Fee for UM Degree Scrolls

RM50 Fee for UM Degree Scrolls
Malaysiakini:
Following strong objections raised by the students, the management of Universiti Malaya (UM) has decided to abolish the RM50 charge for the degree certificates issued by the university.

The UM management last Wednesday took the decision that from July, it would only issue digital certificates to its graduates and those wanting the printed scrolls would have to make a request and pay the fee of RM50 per certificate.

Mahasiswa Berjaya Hapuskan Yuran Skrol RM50

PMUM telah menggerakkan petition untuk menghapuskan yuran Skrol sebanyak RM50 di sekitar Universiti Malaya. Petition ini mendapat sokongan majoriti mahasiswa Universiti Malaya. Mereka juga menderma kertas A4 sebagai simbolik penolakkan yuran skrol yang tidak munasabah. Pekara ini mendapat respon yang positif daripada bakal graduan UM. Turut serta dalam menggerakkan petition dan sokongan ini adalah UMANY, PRO MAHASISWA UM, PERSATUAN MAHASISWA ISLAM UNIVERSITI MALAYA(PMIUM) serta persatuan-persatuan anak negeri yang lain. Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak Pentadbiran UM kerana mendengar tuntutan mahasiswa, media massa dan seluruh mahasiswa UM kerana menyokong usaha ini.

Fahmi Zainol
Presiden Persatuan Mahasiswa UM